Karierni center FKPV: Obisk Eko muzeja hmeljarstva in pivovarstva v Žalcu

V soboto, 15. 6. 2013 smo si študentje drugega letnika ogledali Eko muzej hmeljarstva in pivovarstva, ki se nahaja v mestu Žalec, središču hmeljarske tradicije v Sloveniji. Po uvodni predstavitvi gospe Mirjam Ivakič in dokumentarnega filma, smo spoznali zgodovinski razvoj in značilnosti pridelovanja hmelja. Hmelj je močno spremenil podobo doline in pripomogel k velikemu napredku – ne samo kmetijstva, temveč tudi ostalih dejavnosti v regiji.

Muzej je zelo zanimivo postavljen v štiri etaže stare hmeljske sušilnice in tudi obiskovalci se – podobno kot nekdaj hmelj – pomikajo od najvišje etaže do pritličja in spoznavajo zgodbo te edinstvene monokulture, ki je za dolino resnično pomenila »zeleno zlato«.

Ga. Mirjam je razložila, kakšen je postopek varjenja piva, katere so sestavine, kakšni morajo biti postopki in temperature. Hmelj se pretežno uporablja v pivovarski industriji, pa še to v zelo majhnih odmerkih, le kot začimba. Zaradi velike konkurence močnih svetovnih proizvajalcev hmelja, globalizacije, razdrobljenosti trga, velikih cenovnih nihanj ter spremembah v okusih potrošnikov, se iz leta v leto zmanjšujejo površine, zasajene s hmeljem. Na praktičnem primeru smo tako spoznali, da je danes nujno spremljati trende ne samo v lokalnem, temveč tudi v globalnem okolju ter iskati nove izzive ter priložnosti razvoja.

V drugem delu smo spoznali koncept novoustanovljene družbe Zeleno zlato, ki nam jo je predstavil direktor Gregor Vovk Petrovski. Zaradi že omenjenih novo nastalih okoliščin, je glavni cilj te družbe povezati zainteresirane ponudnike komplementarnih turističnih storitev (kmete, gostince, ponudnike prenočišč, obrtnike) in jim pomagati tržiti njihovo ponudbo pod skupno blagovno znamko, po kateri je spodnja Savinjska že prepoznavna.

Na koncu smo se vsem lepo zahvalili, saj nam je bila predstavitev zelo všeč, vsem drugim pa toplo priporočamo, da si muzej ogledate.

Za tekst in fotografije se zahvaljujemo študentki Rosani Hrstić.
 

 

Prijavite se na naše e-novice

Bodite obveščeni in se prijavite na naše e-novice

© 2016 - 2024

Fakulteta za komercialne in poslovne vede

, vse pravice pridržane. | Piškotki